Petruta Iugulescu: “Lucrurile durabile se construiesc treptat, fără grabă”
Si ei fac parte din joc… chiar daca nu sunt actorii principali. Mai mereu injurati, foarte rar aplaudati, arbitrii sunt tot oameni, cu trairi si sentimente... Sunt Ionut Borcan si va astept, saptamanal, pe frf-cca.ro, pentru a descoperi impreuna povestile lor.
Finala Campionatului European de Fotbal Feminin - junioare sub 17 ani (2008, Nyon/Elveţia), Finala Campionatului European de Fotbal Feminin - junioare sub 19 ani (2010, Scopje/Macedonia), Runda Finală de Calificare pentru Jocurile Olimpice - zona asiatică (2011, China), participare la ALGARVE CUP (2012, Portugalia), Campionatul Mondial - junioare sub 20 ani - Japonia (2012)... sunt cele mai importante repere din cariera unei tinere “arbitre” din Romania aflata in plina ascensiune. Profesoara de limba şi literatura romana la Colegiul Economic “Ion Ghica” - Targoviste, Petruta Claudia Iugulescu (foto: Prosport) a devenit o prezenta constanta si la jocurile din Liga 1, incepand cu returul campionatului recent incheiat. Nascuta la Targoviste, pe 29 septembrie 1979, este casatorita cu arbitrul Ionut Iugulescu si are o fetita - Gabriela Teodora. Ecusonul de arbitru l-a primit in 2000, iar pe lista asistentilor FIFA se afla din 2006.
Cum a fost debutul in prima liga?
Debutul meu în prima ligă... a fost cu mulţi ani în urmă. Cred că în 2005... Gloria Bistriţa - Sportul Studenţesc. Imi amintesc şi acum emoţiile pe care le-am avut şi nu le-am putut controla. Am redebutat (dacă pot spune aşa) în decembrie 2011, la Pandurii Târgu Jiu cu Ceahlăul Piatra Neamţ, dar a fost o cu totul altă experienţă decât cea din 2005. M-am simţit mult mai sigură pe mine. Apoi, în returul campionatului, am fost delegată să oficiez şi la alte jocuri şi mi-am făcut o idee despre ce înseamnă prima ligă, dar, mai ales, am profitat de fiecare joc pentru a-mi îmbunătăţi unele aspecte tehnice ale activităţii mele. De asemenea, această oportunitate fantastică mă ajută să mă pregătesc mental pentru jocurile şi turneele internaţionale.
Stiu ca esti profesoara de limba romana la un liceu din Targoviste. Ce spun elevii si colegii despre activitatea ta? Vorbesti cu ei despre fotbal?
Colegii mă întreabă uneori cum de sunt implicată într-o asemenea activitate, care, pentru ei, nu are nicio legătură cu profesia mea. Elevii - fete şi băieţi - au obţinut calitatea de arbitru de fotbal şi acum oficiază la nivel judeţean. Imi sunt tare dragi şi încerc să îi ajut cât pot. De asemenea, un alt val de elevi aşteaptă organizarea cursului de arbitri de fotbal.
In iarna ai participat la “Algarve Cup”, un turneu de fotbal feminin care se tine anual in Portugalia. Cu ce impresii te-ai intors de acolo?
Nu a fost numai un turneu de fotbal feminin. Un workshop a fost organizat de FIFA, cu 8 zile înaintea începerii turneului ALGARVE CUP (foto 2). În cadrul acestui workshop ne-au fost testate foarte multe abilităţi. Am fost supuse diferitelor teste fizice, teoretice - Legile Jocului, video şi de limbă engleză. Antrenamnetele au fost strict monitorizate pe tot parcursul stagiului în Algarve (la toate activităţile fizice s-a folosit ceasul Polar). Bineînţeles, au fost arbitrate 24 de jocuri, toate fiind analizate şi discutate, pentru că scopul acestui eveniment FIFA este să pregătească un grup pentru viitoarele competiţii mondiale feminine. Incă din prima zi, m-au impresionat standardele ridicate pe care ni le-a impus staff-ul FIFA. Cuvintele cheie ale evenimentului, pentru arbitrele participante, au fost: SERIOZITATE, PUNCTUALITATE, RESPECT, COMPETIŢIE PERMANENTĂ, CONCENTRARE MAXIMĂ, ACURATEŢE dusă spre perfecţiune. După acest stagiu mi-am dat seama că am multe lucruri de integrat în pregătirea fizică, în pregătirea mentală a jocurilor... Deşi m-am întors de acolo de multe luni bune, încă muncesc să-mi pun la punct câteva aspecte esenţiale pentru un arbitru asistent. Am simţit că micile detalii chiar fac marile diferenţe! Port în suflet un singur meci arbitrat la acest turneu: JAPONIA - USA (1-0). FIFA mi-a demonstrat că munca serioasă este apreciată, iar eu, acum, încerc să rămân în această familie minunată cât mai mult timp.
Cum consideri ca a fost sezonul recent incheiat pentru tine?
Mi-e greu să mă pronunţ asupra returului meu la prima ligă. Am încercat să arbitrez cât mai bine... nu ştiu în ce măsură am corespuns sau nu standardelor existente la acest nivel. Mi-aş dori să am continuitate pe acest segment!
Tocmai ai fost anuntata ca vei participa, alaturi de Teodora Albon, la Cupa Mondiala de fotbal feminin - junioare sub 20 de ani, programata anul acesta, in perioada 19 august - 9 septembrie, in Japonia. Pe cand un turneu final de senioare?
Cred că participarea noastră la acest turneu final de junioare e un pas spre alte competiţii FIFA. Depinde numai de noi! Am înţeles un lucru important din experienţa trăită la Algarve Cup: lucrurile durabile se construiesc treptat, fără grabă. Temelia trebuie să fie solidă! Anul trecut, am fost delegate să oficiem în China, la Runda Finală de Calificare pentru Jocurile Olimpice - Zona Asiatică. A fost un turneu de senioare care a contat, de asemenea, pentru delegarea noastră la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin - junioare sub 20 de ani. Pot să spun că prestaţiile Teodorei Albon şi ale mele au fost apreciate pozitiv la competiţia din China.
Transmite-le, te rog, un mesaj iubitorilor de fotbal din Romania.
Mergeţi la fotbal ca la un spectacol! Trăiţi alături de actori şi apludaţi arta!
Vizualizeaza profil
Ultimele informari
- Comunicat! Programul de initiere CV 6 - Mogosoaia 03.11 - 06.11.2024
- Grile examen pentru promovare Liga 3 din 02 octombrie 2024
- Grile examen pentru promovare Liga 2 din 01 octombrie 2024
- În atenţia candidaţilor care vor să depună contestaţii la examenul de promovare pentru Liga 2 si Liga 3
- Rezultatele obtinute la examenul de promovare pentru Liga 2 si pentru Liga 3
- mai multe...