Cristina Bujor: “Visez sa conduc o finala de Campionat European sau Mondial”
Si ei fac parte din joc… chiar daca nu sunt actorii principali. Mai mereu injurati, foarte rar aplaudati, arbitrii sunt tot oameni, cu trairi si sentimente... Sunt Ionut Borcan si va astept, saptamanal, pe frf-cca.ro, pentru a descoperi impreuna povestile lor.
Cel mai tanar arbitru roman de pe lista FIFA - femei, Cristina Bujor (29 ani) a debutat in aceasta activitate in 2004. In acea perioada evolua pentru Smart Bucuresti, in prima liga a fotbalului feminin. A renuntat la fotbal, in favoarea arbitrajului, in 2007. O decizie grea, dar inteleapta, 3 ani mai tarziu ajungand sa oficieze la partide internationale. In prezent, face parte din Lotul National, conducand jocuri la nivelul Ligii 2. Pe plan european UEFA a inclus-o in categoria a III-a a arbitrilor de pe continent, de unde vrea sa urce cat mai sus. De fapt tinta este o finala de Campionat European sau Mondial. Sa speram ca, peste ani, visul sau va deveni realitate, asa cum s-a intamplat si cu primirea ecusonului FIFA.
De ce ai renuntat la fotbal pentru arbitraj? Visai sa ajungi pe lista FIFA?
Fotbalul pentru mine a fost si va ramane cea mai mare pasiune, dar apare un moment in viata cand trebuie sa faci anumite sacrificii. Toata lumea stie ca in Romania fotbalul feminin este mai mult un hobby. Dupa ce mi-am terminat studiile a trebuit sa aleg intre arbitraj si viata de fotbalista. La momentul respectiv am considerat ca cea mai buna varianta este arbitrajul si drept urmare nu m-am inselat. Cred ca toti cei care urmeaza scoala de arbitri viseaza la ecusonul FIFA. Asa am visat si eu si mi s-a implinit.
Ce inseamna arbitrajul pentru tine?
La inceput a fost un hobby, dar odata cu trecerea timpului a devenit o mare pasiune. Este o activitate pe care deja o am in sange, iar atunci cand e pauza competitionala imi lipseste foarte mult. O iubesc si mi-as dori sa o practic pana la 45 ani.
Cum a fost primul meci international si care este cea mai frumoasa amintire ca arbitru FIFA?
Primul meu meci international a fost Belgia - Armenia (Under 17), iar cea mai frumoasa amintire este chiar de la acest joc - momentul intonarii imnurilor de stat ale celor doua echipe. Sunt niste trairi pe care nu le poti descrie in cuvinte, decat daca le simti pe pielea ta.
Care este diferenta dintre jocurile de femei si cele de barbati? Dar intre jocurile arbitrate in Romania si cele din strainatate?
Viteza jocului este cea care face diferenta dintre meciurile de femei si cele de barbati. Indiferent cat de greu sau cat de usor ti se pare un joc, trebuie sa ramai concentrat 90 minute si sa iei cele mai bune decizii. Iar cea mai mare bucurie, dupa un meci, este sa ti se spuna ca ai arbitrat bine. Diferenta dintre jocurile oficiate in Romania si cele din strainatate nu o pot face decat la nivelul fotbalului feminin. La nivelul barbatilor nu-mi pot da cu parerea pentru ca inca nu am arbitrat partide internationale de baieti. Sper totusi ca intr-o zi se va intampla si acest lucru.
Ce tara in care ai arbitrat te-a impresionat cel mai mult? Dar oras?
Tara care m-a impresionat a fost chiar cea in care am avut ultimul mini-turneu de Under 17 - Spania. Cunosc foarte bine geografia si istoria acestei tari, de care eram indragostita din timpul scolii, si mi-a facut o deosebita placere sa pot vedea si pe viu ceea ce invatasem in liceu. Desi am fost cazata in Madrid si am arbitrat in Las Rozas - Ciudad del Futbol -, am avut placerea de a vizita orasul Toledo, care m-a impresionat foarte mult. Acesta este situat pe marginea dreaptă a râului Tajo, pe o colină, la 100 m altitudine fată de râu.
Tocmai ai amintit de mini-turneul de calificare pentru Campionatul European de junioare sub 17 ani, la care ai participat in perioada 10-15 aprilie. Ai arbitrat doua jocuri, iar la unul ai fost rezerva. Cum a fost in Spania si ce asteptari ai de la viitor?
Am participat la acest mini-turneu impreuna cu Mihaela Gomoescu - Tepusa. Celelalte colege au fost din Suedia si din Belgia. Jocurile au fost foarte bune, iar observatorii foarte multumiti de prestatia mea. Pentru viitor imi doresc sa particip la un turneu final si sa urc cat mai sus in ierarhia FIFA si UEFA.
Ce este mai importanta: pregatirea teoretica sau cea fizica? Cat timp le acorzi tu saptamanal?
Cred ca fiecare are rolul ei in viata unui arbitru. Nu cred ca exista o reteta pe care sa o urmezi, fiecare isi cunoaste potentialul si se adapteaza la el. Eu acord 4-5 zile/saptamana, a cate 2 ore fiecare, pregatirii fizice, in functie de jocurile la care sunt delegata, iar celei teoretice 2 zile/saptamana. Repetatul este “mama invataturii”, asa m-a invatat mama cand eram mica. :))
Ce rol joaca familia in activitatea pe care o desfasori?
Familia ma sprijina in tot ceea ce fac. In general, in aceasta activitate ai nevoie de liniste, iar aici intervine familia care are un rol foarte important. Prietenul meu ma intelege cel mai bine, pentru ca traim in aceeasi lume, el fiind tot arbitru.
De ce ai indruma fetele spre arbitraj si ce sfaturi le-ai da celor aflate la inceput de drum?
Daca sunt pasionate de fotbal, arbitrajul reprezinta calea cea mai buna pentru a fi in fenomen. Le asigur ca vor iubi aceasta meserie mai mult decat orice. Le sfatuiesc sa fie serioase, sa aiba incredere in ceea ce-si doresc, sa stapaneasca foarte bine Legile Jocului si sa se pregateasca foarte bine fizic. Nivelul de viteza in fotbal se intensifica pe zi ce trece si fara o conditie fizica aproapiata de cea a barbatilor o sa le fie greu.
Ce iti place si ce nu?
Imi place muzica, sa calatoresc, sa cunosc locuri noi si sa leg prietenii. Nu-mi plac minciuna si ipocrizia.
Unde te vezi peste 10 ani?
As vrea sa pot arbitra la cel mai inalt nivel. Cel mai mult imi doresc sa conduc o finala de Campionat European sau Mondial si sper ca acest obiectiv sa fie implinit pana vor trece cei 10 ani.
Transmite-le, te rog, un mesaj iubitorilor de fotbal din Romania.
Sa se bucure de fotbal, sa vina pe stadioane in numar foarte mare si sa-si sustina propriile echipe, din minutul 1 pana la sfarsitul meciului, intr-o atmosfera de fair-play. Cand stadioanele sunt pline, atunci te simti si tu intr-adevar arbitru.
Vizualizeaza profil
Ultimele informari
- Rapoarte de arbitru pentru sezonul 2024-2025
- Detalii despre concursul de promovare 2024 pentru Liga 2 si Liga 3
- Curs fotbal in sala vara 2024
- Rapoarte de joc pentru Liga Elitelor U 14 si Liga Elitelor U13
- In atentia AJF/CJA/AMFB/CMAB - liste de arbitri pentru jocurile de juniori 2024-2025
- mai multe...