Catalin Popa: “Pregatirea fizica este la fel de importanta ca cea teroretica”
Si ei fac parte din joc… chiar daca nu sunt actorii principali. Mai mereu injurati, foarte rar aplaudati, arbitrii sunt tot oameni, cu trairi si sentimente... Sunt Ionut Borcan si va astept, saptamanal, pe frf-cca.ro, pentru a descoperi impreuna povestile lor.
Catalin Sorin Popa s-a nascut la Pitesti, pe 8 noiembrie 1981. Nefiind un fotbalist prea talentat, in 2000 a ales calea arbitrajului. “O alegere buna”, dupa cum spune chiar el, confirmata de promovarea in prima liga (2011). A absolvit Facultatea de Administratie Publica (Universitatea din Pitesti) si Facultatea de Drept (Universitatea Titu-Maiorescu), iar din 2005 este secretar general al AJF Arges. Printre hobby-urile sale sunt calatoriile, lectura si internetul... Mai multe despre Catalin aflati din interviul acordat site-ului frf-cca.ro.
Iti mai amintesti de ce ai ales sa urmezi cursurile scolii de arbitri?
Am jucat fotbal insa nu am fost un fotbalist extraordinar de talentat astfel incat sa pot face performanta la nivel inalt. De aceea am ales calea arbitrajului si, sincer, consider ca am facut o alegere buna.
Ce inseamna arbitrajul pentru tine?
Pentru mine arbitrajul a depasit cu mult stadiul de hobby. Pot spune ca este parte din prioritatile mele, pe langa familie si serviciu. Ii acord cel mai mult timp, iar acesta imi aduce satisfactii pe toate planurile. In cazul meu arbitrajul a fost ca o scoala a vietii. Te invata cum sa te comporti in societate, cum sa traiesti sanatos, cum sa fii ordonat. Ajungi sa cunosti oameni noi, sa iti deschizi noi orizonturi, sa iti dezvolti nivelul de cunostinte.
Cum a fost debutul in Liga 1?
Debutul in prima liga nu a fost unul usor pentru mine, avand in vedere ca la acest nivel totul este diferit fata de ligile inferioare. Ma refer la viteza de joc, la tacticizarea acestuia, la profesionalismul jucatorilor si la multe alte aspecte. In concluzie, pot spune ca emotiile nu m-au ocolit, dar am reusit sa scap repede de ele si sa fac un joc bun. Debutul a fost la Gaz Metan Medias - Unirea Alba Iulia (scor 5-0), disputat pe 15 mai 2010.
Poti sa ne povestesti o intamplare amuzanta de la jocurile oficiate? Dar una mai putin placuta?
Un moment neplacut s-a petrecut la un meci oficial, unde am fost lovit de un jucator. Dar acesta este “riscul meseriei”. Intamplarea amuzanta este de la pauza unui joc, atunci cand mi-am dat seama ca de fapt in prima repriza am arbitrat fara sa am nici un cartonas la mine.
Ai vreun model printre cavalerii fluierului?
Markus Merk.
Ce este mai importanta: pregatirea teoretica sau cea fizica? Cat timp le acorzi tu saptamanal?
Nu poti face o diferenta intre pregatirea fizica si cea teoretica din punct de vedere al importantei. Sunt indispensabile una de cealalta. Pregatire fizica fac zilnic, iar teoretica - o data sau de doua ori pe saptamana.
Din 2005 esti secretar general al AJF Arges. Spune-ne, te rog, cateva cuvinte despre aceasta asociatie, dar si despre ce presupune munca ta aici ?
Este o asociatie foarte bine organizata si ma bucur de acest lucru deoarece particip si eu la bunul mers al activitatii. Mai pe larg, pot spune ca activitatea mea la AJF Arges este in principal bazata pe sectorul financiar al acestei asociatii.
Ce rol joaca familia in activitatea pe care o desfasori?
In general in aceasta activitate ai nevoie de liniste, iar familia joaca un rol foarte important. Cu siguranta, linistea oferita de armonia din familie iti poate fi de ajutor si este un factor important pentru reusita in arbitraj.
De ce ai indruma tinerii spre arbitraj si ce sfaturi le-ai da celor aflati la inceput de drum?
I-as indruma spre arbitraj deoarece este o activitate din care inveti foarte multe, care te educa. Arbitrajul iti ofera satisfactii, dar trebuie sa muncesti in fiecare zi mai mult pentru a avea o reusita.
Ce iti place si ce nu?
Imi plac corectitudinea si organizarea. Nu imi plac ipocrizia si minciuna.
Unde te vezi peste 10 ani?
Arbitrand in continuare. Avand in vedere varsta pe care o am, chiar si peste 10 ani m-as putea bucura de satisfactiile pe care le ofera arbitrajul.
Transmite-le, te rog, un mesaj iubitorilor de fotbal din Romania.
Sa vina in numar cat mai mare pe stadioane si sa creeze un climat propice desfasurarii jocului de fotbal.
Vizualizeaza profil
Ultimele informari
- Comunicat! Programul de initiere CV 6 - Mogosoaia 03.11 - 06.11.2024
- Grile examen pentru promovare Liga 3 din 02 octombrie 2024
- Grile examen pentru promovare Liga 2 din 01 octombrie 2024
- În atenţia candidaţilor care vor să depună contestaţii la examenul de promovare pentru Liga 2 si Liga 3
- Rezultatele obtinute la examenul de promovare pentru Liga 2 si pentru Liga 3
- mai multe...